tisdag 27 april 2010

Vecka 23 2010-04-19 – 2010-04-25

Graviditetssymtomen avlöser varandra. Louise känner sig lite ”fuzzy” i huvet med jämna mellanrum – det beror på att hon är hög på graviditetshormonet progesteron.
Lilla Ärtan har nu storleken och formen som en liten docka, men vi vet ju alla redan att hon bär på en liten levande docka, vilket får mig att osökt tänka på Cliff Richards gamla hit ”Living Doll”. Kan för övrigt rekommendera versionen med Hemma Värst-gänget och Cliff. Denna vecka börjar Lilla Ärtan lägga på rejält med vikt, och under de närmsta 4 veckorna kommer hon att öka sin kroppsvikt med det dubbla. Nu bör man också kunna höra hennes hjärtslag via ett vanligt stetoskop, något jag inte ännu har testat. Men det kommer…
Lilla Ärtans hud har nu en lätt rödaktig ton eftersom utvecklingen av blodkärl under. Huden är fortfarande väldigt tunn, och den hänger fortfarande löst. Detta beror på att huden växer fortare än vad resten av kroppen gör, men när hon föds kommer hon att vara välfylld .
Lilla Ärtan väger nu 680 gram och är 29 cm lång från huvud till tårna.

måndag 19 april 2010

Vecka 22 2010-04-12 – 2010-04-18

Denna vecka så har livmodern flyttat upp ungefär ett par cm ovanför naveln. Men magen är inte det enda som kan växa på en gravid kvinna – visste ni att fötterna kan växa mellan en halv och en hel skostorlek? En av orsakerna kallas ödem, dvs svullna fötter, men den gravida kvinnokroppen utsöndrar även ett hormon som kallas relaxin, vars huvudsakliga (fasen vad jag låter som om jag sitter inne med en massa fackkunskaper idag, hehe) uppgift är att lossa på ligamenten i bäckenet (foglossning) även löser upp ligamenten mellan övriga ben i kroppen, och får alltså fötternas ben att glida isär lite, vilket alltså får foten att växa.
Ärtan har nu vuxit till storleken av en spaghetti squash, och är nu 20,32 cm lång mellan huvud och rumpa.

Vad är en spaghettisquash, undrar ni? Cucurbita pepo (latin), 魚翅瓜/鱼翅瓜 (kinesiska) är en variant av vintersquashen och när man kokar den så delas fruktköttet upp i spaghettiliknande fibrer, till skillnad från vanlig squash. Vikten är nu uppe i 450 gram!

Denna vecka har Lilla Ärtan gjort ytterligare framsteg och har nu utveckalt känselsinnet, och greppfunktionen i händerna är nu utvecklad, vilket innebär att hon kan rycka i navelsträngen med jämna mellanrum (ska bli intressant att se om Louise börjar bete sig som en marionettdocka snart). Synsinnet är också utvecklat till den grad att hon kan skilja på ljus och mörker om man lyser med en ficklampa på magen. Ögonlocken och ögonbrynen har nu utvecklats och hade vi haft en kamera i magen hade man sett att Lilla ärtan har fått hår på huvudet, hår som i detta stadium är vitt, då det helt saknar pigment.

En viktig utvecklingspunkt har också passerat! Lilla ärtans lungor är nu så pass utvecklade att om hon mot förmodan skulle födas för tidigt så finns det alltså chans för henne att överleva utanför livmodern från och med nu.

måndag 12 april 2010

Vecka 21 2010-04-05 – 2010-04-11

Denna vecka är Lilla Ärtan stor som en stor banan, eller en ölflaska, ca 17,78 cm mellan huvud och rumpa (26,7 cm mellan fot och huvud och väger ca 310 gram. Hon sväljer flera milliliter fostervätska varje dag – inte bara för näring och vätsketillförsel, utan för att träna på att svälja och att smälta maten. Man får tänka på att det Louise äter sätter krydda på fostervattnet! Kryddig mat ena dagen och söta morötter en annan dag. Och det är smaker som sätter sig på minnet, då forskare slagit fast att barn som utsatts för viss mat under graviditeten var mer benägna att äta samma mat när det börjat äta fast föda. (Det innebär att Lilla Ärtan kommer att älska pappa Jonas smaskiga köttfärssås). Så nu har Louise fått för sig att hon ska äta mycket broccoli…
Om ni undrar varför datumen inte stämmer i rubrikerna så beror det på att den beräknade förlossningen flyttats fram från den 19/8 till den 23/8, men jag orkar inte ändra i alla rubriker…
Lilla Ärtan har fortfarande ganska gott om plats i livmodern att snurra runt i, och det är en hel del magdans som pågår inne i Louise mage, framförallt när hon ligger ner eller sitter stilla en stund. Trots detta så sover hon mellan 12 och 14 timmar per dygn.