tisdag 22 juni 2010

Vecka 31 2010-0614 - 2010-06-20

Magen börjar trycka på Louise lungor ordentligt nu. Det medför att Louise blir andfådd vid minsta ansträngnin. Magen trycker även på urinblåsan, så Louise är en andfådd, kissnödig dam. Pappa är också andfådd just nu, men han har varit sjuk i drygt en vecka nu med hög feber.
Vad händer i Lilla Ärtans kropp då? Jo, hjärnan går på högvarv just nu. Den utvecklas fortare än någonsin. Lilla Ärtan kan nu förnimma alla sina fem sinnen. Ok. Hon kanske inte känner nån lukt där inne i fostervattnet, och man måste ju andas luft för a tt få vittring på nåt. Nu är det ju tur att Louise luktar gott, för hennes doft är ju det första Lilla Ärtan kommer att känna.
Lilla Ärtan roar sig med att göra grimaser, hicka, svälja, andas, trampa med sina små fötter och händer längs med livmoderväggen. En del bebisar suger till och med på tummen så hårt att de har en liten blåsa när de föds.
Lilla Ärtan mäter nu imponerande 40 cm mellan huvud och tår, och väger ca 1600 g.

måndag 14 juni 2010

Vecka 30 2010-06-07 - 2010-06-13

Ärtans hjärna håller på att utvecklas för fullt nu. Hittills har hennes hjärna varit slät, men nu har de karakteristiska vecken börjat utvecklas. Vecken tillåter att det blir mer hjärnvävnad, vilket är nödvändigt för att hon ska kunna leva utanför livmodern.
En annan viktig förändring denna vecka är att hennes benmärg nu tagit över produktionen av de röda blodkropparna. Detta är ett viktigt steg för vår lilla baby, för det betyder att hon får lättare att frodas på egen hand efter födseln, med massor av kärlek och ömhet från oss, förstås.

Så det är in med det nya (hjärnvävnad och röda blodkroppar) och ut med det gamla (languo). Mycket av languon - det mjuka håret som täcker hela kroppen - börjar försvinna nu för nu reglerar hjärnan och kroppsfettet temperaturen själv, så hon behöver inte pälsen längre. När hon föds kan man dock eventuellt se rester av det på ryggen och axlarna. Ärtan är nu ca 43,18 cm och väger 1,4 kg.

söndag 6 juni 2010

Vecka 29 2010-05-31 – 2010-06-06

Denna vecka är Lilla Ärtan 43,18 cm och väger 1,3 kilo, vilket är innebär att hon är nästan färdigväxt på längden men kommer sannolikt att mer än dubbla sin vikt under de 11 veckor som är kvar. Skinnet som fortfarande är rynkigt kommer ny att fyllas ut med så kallat vitt fett som är det som är viktigt som energikälla. Det är en av förklaringarna till att hon är så pass livlig som hon är nu. Utrymmet i magen är nu optimalt för att göra kullerbyttor, saltomortaler, sparka, boxas och armbåga. Dessa rörelser är nu mycket starkare eftersom Lilla Ärtan nu är starkare. Hon reagerar nu livligt på ljud och rörelser, samt ljus, och all glass som Louise äter. Det blir ju en energikick.
Nu bildas början till hennes permanenta tänder i munnen. Barntänderna började bildas för flera veckor sedan.
En del gravida får en hel del konstiga begär under graviditeten, som kan börja visa sig nu. En del får för sig att äta lera eller grus, även om det är ovanligt. Det kan i så fall vara tecken på att mamman saknar något näringsämne och i så fall bör man konsultera en läkare (hade en man börjat käka grus så hade han fått prata med en läkare med konstig frisyr och rutig skjorta och randig slips och som pratar om ens barndom iklädd tvångströja, men kvinnor kommer undan med att vara gravida). Än så länge så har Louise bara utvecklat en förtjusning till Piggelinglass och frukt. Och det kan man ju leva med.

onsdag 2 juni 2010

Vecka 28 2010-05-24 – 2010-05-31

Ja, då har vi som sagt kommit 2/3 in i graviditeten. Louise har nu svårt att sitta och käka mat i TV-soffan, vilket innebär att vi numera avnjuter våra middagar antingen i köket eller utomhus. Och det är ju bara skräp på TV ändå… Louise har nu börjat få lite graviditetsryggvärk och graviditetströtthet igen, vilket är helt normalt. En annan grej som är helt normal är kurvan som Louise följer som ett skolboksexempel.
Denna veckan så kan Lilla Ärtan drömma om mamma och pappa. Man har forskat nämligen och från vecka 28 så har man uppmätt hjärnaktivitet hos bebisar som visar på att de faktiskt drömmer. Undrar vad de drömmer dock? De vet ju knappast hur en kanin ser ut eller en fluffig nalle. Är tillvaron i en bebis drömmar som en LSD-tripp? Färger överallt. Konstiga ljud? Jag vet inte. Jag har aldrig testat LSD, och kommer själv inte ihåg vad jag drömde på min tid som ofödd.
Lilla Ärtan har även lagt till blinkningar i sin arsenal över nya förmågor. Att kunna blinka är nödvändigt när hon ska ut i stora världen om 12 veckor.
Lilla Ärtan är nu ca 43 cm och väger ca 1,2 kilo. Ungefär som ett blomkålshuvud eller som en pizza.
Som blivande pappa är det mycket man måste förbereda sig på. Dels ska jag överleva förlossningen (har ju sett ett antal förlossningar och även varit med och förlösa en i ambulansen, men vaffan! Här är det ju MIN unge som ska ut). Kommer ju att vara skitnervös! Ser redan framför mig mig sitta på jobbet eller i ambulansen och Louise ringer och säger att det är dags. Lär ju bli helsnurrig, skita på mig... Frågan är om jag kan få förlossningen som utbildningsdag? Hehe...
Sen ska man ju oroa sig för den dagen Lilla Ärtan börjar dejta. Hagelbössa står på inköpslistan…

Vi har förberett en hel del redan.
• Barnvagn är inköpt sedan flera månader, och den är säker och godkänd enligt alla säkerhetskrav.
• Bilbarnsstol – Vi har fått min systers bilbarnsstol som även den uppfyller alla krav. Till denna stol fick vi av Louise föräldrar en ställning så att bilstolen kan användas som vagn vid kortare turer till affären och dylikt.
• Spjälsäng – Vi fick en väldigt fin spjälsäng av våra goda vänner Janne och Anneli Sandin i Göteborg.
• Sulky – Även denna fina Nalle Puh-paraplysulky fick vi av El Sandinos.
• Kläder: Vi har fått en massa fina kläder av goda vänner och familj, samt köpt en hel del. Så vi klarar oss de första dagarna ;) Bodies allt från Motörhead till Darth Vader :)
• Gravid och barnförsäkring – check!
• Vagga – Vi fick syrrans fina, handgjorda vagga. Perfekt att ha på nedervåningen.