tisdag 27 september 2011

Ellen tar sina första steg

Idag har Ellen varit ovanligt aktiv. Hon sov till klockan var 8:30 och sen tog hon en tupplur vid 10. Sen har det varit full fart resten av dagen. Hon kasar rundor här på rumpan. Tjoar och tjimmar och rymde ut på soldäcket innan ett par gånger. Hon har även tagit 5 steg helt själv med stöd av bara gåvagnen! Det tyckte hon var jätteroligt. Mamma missade det :) Skönt att jag får se vissa första gången-grejer själv också. Missade ju första leendet, första tanden etc. Vänta nu river hon ut grejer i köket. Snart tillbaks... 200 meter plastpåsar från Ullared i köket... På 30 sekunder! Var var jag? Jo, hon rymde ju ut på soldäcket tidigare. Inte bara en gång utan 3 gånger. Hon satt i dörröppningen och slängde ut en av mina foppatofflor, och sedan kasade hon över tröskeln, låtsades att hon skulle hämta den, sen kasade hon ut på äventyr på vår 40 kvm stora trädäck. Hon vågade sig inte riktigt ut på gäsmattan. Vänta, nu måste jag ut i köket igen... Nu satt hon och rev sönder plastfolierullen... Hämtade ut henne i vardagsrummet, men hon är på väg ut i köket igen. Får skriva mer senare! Hej hopp, falafelsnopp!

måndag 5 september 2011

2011-09-05 Dagisplats ordnad :)

Då har vi varit på besök på Kulans Montessoriförskola. Den är belägen i en mysig lägenhet i Ödåkra, ca 1 km från där vi bor. Perfekt läge med andra ord. Vi fick samtal förra veckan om att de hade två lediga platser och att Ellen kunde få en plats där om vi så önskade. Så vi bokade helt enkelt in ett besök och idag var det dags. Vi blev emottagna av Tina, som är den som kommer att ha huvudansvaret för Ellen. Kulan har plats för 15 barn och det kommer att vara 4 barn i Ellens "grupp". Lägenheten har ett stort allrum med små matbord och stolar, leksaker och en stor leksvamp mitt på golvet som verkade jättekul. De har även ett mindre lekrum med lite docksängar, en spis och lite annat smått och gott, ett sinnesrum där de har sångstunder, sovstunder och mysstunder, och en ateljé där barnen får kladda och kludda. Vi kände igen ett par av barnen från sångstunderna i kyrkan från förra terminen, och Ellen hittade en kompis på två minuter från det att vi kom in.

Så vi fick lite information om vad Montessori är för något och hur de lägger upp verksamheten på förskolan, de har en inhägnad lekplats utanför dörren och de är mycket ute i området och i skogen.

Så vi kände oss så nöjda med det här besöket att vi bestämde oss direkt. Ingen idé att gå på andra besök. Vi har en förskola 100 meter från oss men den är kommunal och med en massa barn. Säkert inget fel på den heller, men på Kulan kändes det rätt på en gång. Om ni vill titta på Kulan hemsida så finns den här:
http://www.montessoriskane.se/OM/Avdelning_Kulan_1-3_ar.html