måndag 24 maj 2010

Vecka 27, 2010-05-17 - 2010-05-23

Lilla Ärtan tycker fortfarande om att krypa ihop i så kallad fosterställning, men när man mäter längden på henne så mäter man från tårna till hjässan från och med nu enligt vissa böcker, andra börjar tidigare. Det innebär att hon nu med officiella mått är runt 37 cm och väger 1 kg. Hon har fyrdubblat sin vikt på lika många veckor. Nya talanger hon utvecklat vid det här laget är hostningar, mer intensiv sugförmåga, och kanske viktigast av allt: bättre lungkapacitet. Det innebär att om hon mot all förmodan skulle födas denna vecka så har hon väldigt goda chanser att överleva utan komplikationer. Men det bästa är ju om hon får gräddas i ytterligare 12 veckor. :)

Vi har nu kommit in i den tredje trimestern. Det där med räkning kan vara förvirrande... Veckoräkningen är helt vrickad. Likaså trimesterindelningen. Även månadsräkningen är knasig. En del böcker insisterar på att en månad består av 4 veckor (28 dagar). Vi kan ju alla komma överens om att den enda månad som består av 28 dagar är februari. Majoriteten av årets månader består av 31 dagar. Alltså är medellängden på en månad snarare 30,4 dagar.
Om en månad består av 28 dagar (4 veckor) och en fullgången graviditet är 40 veckor, så är det faktiskt snarare 10 månader än 9. I vissa böcker föds barnet faktiskt i slutet av månad 10. Så för att förenkla saker så räknar jag, precis som viss litteratur, på att en månad består av 4-5 veckor och en trimester av 3 månader (3+3+3 = 9 månader). Det är det minst förvirrande sättet att se på det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar