söndag 25 juli 2010

Vecka 36 2010-07-19 – 2010-07-25

Nu är vi inne på sista månaden! Louise ser definitivt höggravid ut nu. Pingvingångstilen har väl inte börjat riktigt än, men den kanske kommer kanske. Enligt barnmorskan ligger lilla Ärtan nu med huvudet neråt, och lägger man handen på magen övanför naveln så klappar man alltså Lilla Ärtan i baken. Värmedynan är Louise bästa vän nu på kvällarna för ryggvärken. Och hon tar gärna emot massage. Jag börjar få ont i handlederna av allt masserande… Nä, borde väl kanske massera mer... Louise har ofta svårt att andas och blir lätt andfådd, men detta kommer att släppa så fort bebben är fixerad. Då får hon tillbaks lite av flåset. Och det kan behövas inför förlossningen.

Förra veckan nämnde jag att Ärtans skallben är flexibelt. Det är inte det enda i den lilla kroppen som är mjukt. De flesta benen i kroppen är mjuka, vilket är bra inför födseln och de kommer att hårdna under de första levnadsåren. Lilla Ärtan kommer nu att växa långsammare resten av graviditeten, och nu kommer hon att samla energi åt som kommer att behövas vid födseln. De flesta av hennes organsystem är nu mogna tillräckligt (i bebistermer) för att klara ett liv på utsidan. Andra system, som mag- tarmsystemet är inte färdigutvecklat förrän en tid efter födseln. Hur kommer det sig? Jo, i livmodern har Lilla Ärtan förlitat sig på navelsträngen som näringskälla, och det betyder att även om mag- tarmsystemet är färdigutvecklat så har det inte tagits i bruk ännu, och det tar mellan ett och två år att få det helt funktionsdugligt.

Lilla ärtan är denna vecka upp till 56 cm lång och väger ca 2,72 kilo.

Vad händer annars då? Jo, vid det här laget lär Louise inte släppas ombord på några flygplan… Våra kompisar Therese och Jonny i Norge fick sin lilla Ellen inatt. De var beräknade till två dagar före oss, men man tvingades sätta igång födseln tidigare pga att Therese fick misstänkt havandeskapsförgiftning. Allt gick bra har vi fått höra och vi grattar dem till deras lilla dotter. Nu längtar vi ännu mer efter vår!
Stor klem från oss!

2 kommentarer:

  1. Hej Jonas jag följer er på webben.Ska bli roligt att se vad ni får.Eller har ni tagit prov så ni vet vad det blir?Eftersom du kallar barnet ärtan så tror du att det är en tjej!

    SvaraRadera
  2. Ja, vi vet att det blir en liten tjej. Det fick vi reda på i vecka 18 när vi gjorde ultraljudet, men vi var helt säkra ända från början att det skulle bli en liten flicka.

    SvaraRadera