måndag 1 mars 2010

Vecka 12 2010-01-28 - 2010-02-03

Nu är vi i slutet av den första trimestern, och Louise livmoder är nu lika stor som en grapefrukt, men det syns inget på utsidan ännu. Livmodern börjar nu flytta från bäckenbotten uppåt mot buken. Förhoppningsvis betyder detta slutet på Louise illamående, och hon tycker själv att det har lättat en aning. Hon har även fått ett nytt symptom, yrsel. Detta beror på progesteronhalterna i blodet.

Lilla ärtans kropp är nu så pass utvecklad att den nu endast kommer att växa till sig. Nu kommer underhållsfasen, under vilken kroppens organ skall utvecklas färdigt och börja fungera. På tre veckor har Lilla ärtan vuxit tre gånger sin egen storlek – på utsidan. Det händer mycket inne i kroppen också. Mag och tarmmuskulaturen börjar nu röra på sig. Benmärgen har börjat producera vita blodceller, och Lilla ärtan har nu kissat inne i Louise mage för första gången :-)

På fredag ska vi till Malmö på ett så kallat KUB-test. Region Skåne måste vara det enda landstinget i södra Sverige som INTE erbjuder detta test till alla gravida. Man måste ha fyllt 33 år annars blir det nej. Vad är då ett KUB-test? Jo, det är ett ultraljud där man mäter rätningsvinkeln på ryggraden och så mäter man hormonnivåerna i Louise blod. Detta test ger ett svar som är 92% säkert när det gäller att diagnosticera om barnet har Downs syndrom. Vi håller tummarna för att det är ett friskt barn som växer i magen. Samtidigt är vi besvikna på att landstinget inte erbjuder detta. Alla vi känner som bor utanför Skåne har fått göra testet gratis och de har varit bra mycket under 33 år. Vi får betala 2500 kr, men vi anser att det är värt det för att kunna utesluta Downs Syndrom. Ber en bön...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar