måndag 29 mars 2010

Vecka 20 2010-03-25 - 2010-03-31

Nu har vi kommit halvvägs i graviditeten och allt går som det ska. Lilla Ärtan är stor som en Mango (16,51 cm lång och väger 280 g. Louise livmoder ligger nu under naveln, och har även den nått halvvägs på sin vandring. Eftersom vi nu vet att det blir en flicka så kan vi nu koncentrera oss på vad som händer i en flockkropp. Hennes (ärtans)livmoder är nu fullt utvecklad denna vecka och vaginalkanalen börjar utvecklas, vilket innebär att om en sisådär 25-30 år så kanske hon är där vi är nu. Det finns även små primitiva ägg i hennes små äggstockar, 7000000 av dem för att vara exakt, men då hon föds kommer det "bara" finnas 2 miljoner.

Hur mäter man längden på ett foster, undrar en del. Det är ju olika mått i alla böcker. När barnet föds mäter man från huvudet till foten. Men på foster mäter man från huvud till rumpan. Så från huvud till rumpa så är hon nu 16,51 cm och 25,65 cm från huvud till tårna. 10 cm långa ben!

Nog med fakta:
Lilla Ärtan är en livlig krabat utom när pappa Jonas försöker känna på magen. Enligt Louise så sprattlar hon på bra, speciellt när Louise lägger sig i sängen.
I helgen ska vi hämta bilbarnstolen vi ska få från Jonas syster, och vagnställningen till samma stol som vi köpte på tradera av en familj i Linköping. Smidigt att kunna ha kvar bebisen i bilbarnstolen när man ska ut kortare turer till affären och liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar