tisdag 23 mars 2010

Vecka 19 2010-03-19 – 2010-03-24

Lilla ärtan är numera en actionfigur som kan göra Matrixliknande rörelser där inne i universumet som kallas Louise denna vecka. Proportionsmässigt sett är nu armar och ben färdiga, neuronerna har nu kopplat mellan hjärnan och musklerna och benen i kroppen hårdnar nu så att de kallas ben. Alla dessa uppgraderingar bidrar till att lilla Ärtan nu har mer kontroll över sina rörelser, vilket kan förklara sparkarna, stretchningarna och kroppssurfningen som börjar kännas nu. (Louise kände hur Ärtan gjorde en volt häromdagen, och den 24/3 kände Jonas hur Lilla Ärtan rörde sig inne i Louise mage för första gången!

Vad hände mer denna vecka? Jo, lilla Ärtans kropp har fått ett lager med ost-lack. Det är en skyddande substans som kallas vernix caseosa (vernix betyder lack på latin och caseosa betyder ost på samma språk) och täcker nu lilla Ärtans hud. Det är fett och vitt och består av languo (fosterhår), olja från Ärtans körtlar och döda hudceller. Denna vaxiga ”ost” låter kanske inte så läckert eller aptitligt men faktum är att den skyddar Ärtans kropp från fostervattnet. Om inte så hade Ärtans kropp sett ut som pappa Jonas efter ett varmt bad när hon föds. Tänk er då hur kroppen hade sett ut efter ett 9 månader långt bad. En del barn – speciellt prematura barn föds täckta med denna ”ost”. Så en del föräldrar får se sitt barns första antirynkkräm.

Jonas har denna vecka bestämt sig för att gå ner i vikt i takt med att Louise går upp. Sen får vi se hur han lyckas...
Ärtan fortsätter ha hicka med jämna mellanrum, men det kanske inte är så konstigt med tanke på att hon dricker fostervätska som hon även kissar i.
Denna vecka är Ärtan stor som en Mango, är 15,4 cm lång och väger 230 gram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar